Látnivalók

A látnivalók között azokat a lehetőségeket gyűjtöttük össze, amelyek remek időtöltést biztosítanak Vonyarcvashegyre érkező turisták számára.

latnivalok-halasz-emlekhely-total40 halász emlékhely

A hálás utókor Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy régi, omlatag halottasházból kialakította a 40 halász emlékhelyet, melyben Németh János keramikusművész dombormű alkotása idézi fel a csodás megmenekülés történetét.
Hagyományteremtő kezdeményezésként minden év augusztusában színvonalas és változatos programmal itt rendezik meg a “40 halász emléknapot” a ma élő balatoni halászok tiszteletére is.
40 halász emlékhely>>

Balatoni Halászok emlékműve

latnivalok-balatoni-halaszok-parkja-total1999-ben létesült a Balatoni Halászok parkja, amely a turisták kedvelt emlékfotó készítő helyévé vált.

Cser-Völgyi Pihenőhely

latnivalok-cseri-kapu-erdokapuEgy természetes (csertölgyekkel szegélyezett) kapuzat bejáró a vonyarcvashegyi Cseri erdőbe. Itt ágazik el az út háromfelé, de egyenesen haladva a Cser völgyben a Büdöskúti pusztára vezet fel a zöld turistajelzés. A Keszthelyi-hegység megannyi felfedezésre váró turistautat tartogat a zöldek szerelmeseinek, melynek egyik kapuja a vonyarci Cseri erdő egyik állomása, egy kis erdei házikó. A természetes növény és állatvilágban gyönyörködve pár kilométeres túraútvonalaktól akár több órás kirándulóutakig bárhova elindulhatunk innen.

Csónakkikötő

latnivalok-csonakkikotoA strand tőszomszédságában a helyi Aranyhíd Horgászegyesület működteti a 70-80 csónak befogadására alkalmas csónakkikötőt, amely mellett még egy négyszáz méteres szakasz lett kialakítva, amely a parti horgászathoz nyújt segítséget.

Fénykereszt és Keresztút

Salgó Ferenc kanonok esperes pápai plébános 2010. július 18-án szentelte fel településünk kis Golgotáján a Keresztutat és a 7,38 m magas és a karjainál 2,5 m széles kereszt kelet-nyugat irányba mutató Fénykeresztet a Csándor-hegy tetején latnivalok-fenykereszttalálható, melyről felejthetetlen balatoni panoráma tárul a látogatók elé, mely Nagy Zoltán és családjának hosszú erőfeszítései révén készülhetett el. Az odavezető sétaút a hegyen lévő gyönyörű erdőt szeli át. A 15 stációból álló Keresztút Simon András grafikus művész munkája. A kereszt szimbólumok sorozatát foglalja magában, mivel a fehér a feltámadás, a kék Mária iránti tisztelet, az alsó részen felcsillanó négy fehér fény Jézus megtestesítője, míg a kereszt felső végénél lévő három kék fény a Szentháromság jelképe. Boldogasszony ünnepén Grenoblé-ban indult el a ma már világszerte ismert fénykereszt-állítás. Hazánkban az elsőt Debrecenben állították fel.
Érdekesség:Fényei szimbólikusak. Színezetében (észak-déli oldalán) a fehér a feltámadást, (kelet-nyugati oldalán) a kék pedig Mária iránti tiszteletet jelképezi. A kereszt csúcsa három ponton kék fénnyel van kivilágítva, amely a Szentháromságot, az alsó részén négy fehér fény pedig Jézust, mint az Ég és Föld összekötőjét hirdeti.

Fűz-kút

latnivalok-fuz-kutAz első ciszternákat még a rómaiak létesítették, ennek egy hátra maradt tagja a Fűz (v. Fisz)-kút környéke is. (Dornyai Vigyázó 1934) Nevét a kút mentén található fűzfákról kapta, melyek szinte eltakarják mellette padokon pihenhet meg a turista, mely a főúttól mindössze pár mellett található római kori emléket őrző kis területen.

Kitaibel kilátó

kitaibel-kilatoA Vonyarcvashegy központjától a zöld háromszög turistajelzés vezet a község feletti Vas-hegyre, a felújított Kitaibel kilátóhoz. A Kitaibel Pál kilátó az egyik pihenő pontja annak az új turistaútnak, ami a Keszthelyi-hegység kilátóit köti össze, feledhetetlen élményt nyújtva a bakancsos túrák kedvelőinek. Az itt túrázóknak az akár 17 kilométeres hosszúságú úton több mint 700 méteres szintkülönbséggel kell megbirkózniuk. Ez a túraútvonal a gyenesdiási Nagymező mellett található Festetics-kilátótól indul, érintve a Berzsenyi-kilátót, majd a Cseri-kapun át a Kitaibel Pál-kilátóhoz juthatnak fel, a túrázni vágyok. A balatoni riviéra egyik kiemelkedő pontján, a pados dolomitból felépülő 225 m magas hegyen 2002-ben építette meg a Vonyarcvashegyi Önkormányzat segítségével a Balaton-felvidéki Nemzeti Park az új kilátót.

latnivalok-millenniumi-emlekmuMillenniumi emlékmű

Major Lajos vonyarcvashegyi fafaragó tervei és munkája révén állítatta a helyi Önkormányzat a Millennium évében.

Szent Mihály-domb és Szent Mihály kápolna

A 136 méteres dolomitképződmény valaha sziget volt. A 13. században a dombtetőn kis vár épült, amely a latnivalok-szent-mihaly-domb-es-kapolnatörténelem viharában a kis kápolnát kivéve szinte teljesen megsemmisült. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. A kápolnához fűződő legenda mese és valóság keveredése.
Szent Mihály-domb és Szent Mihály kápolna>>

Piros Kereszt

latnivalok-piroskeresztA népi vallásosság tárgyi emlékei közé tartoznak az útszéli, bádog korpuszos fakeresztek. Állításuk általában különleges eseményekhez fűződik. A „piroskereszt” állításának okát nem ismerjük. De minden jellemző jegye megegyezik a Kárpát-medencében oly elterjedt fakeresztekkel. Kerítés veszi körül, hogy az arra járó érezze, szent helyhez érkezett. De a kerítés egyfajta védelmet is jelentett a kereszt számára.
Piros Kereszt>>

Fitneszpark

Senior játszótérnek is nevezett kültéri fitneszparkot avattak a vonyarcvashegyi Lidó strandon. Biztos hogy a létesítmény a helybeliek és a vendégek számára egyaránt vonzó lesz.
Helyszín: 8314, Vonyarcvashegy, Fürdő u. 1

Skate park

latnivalok-skate-park-figyelesTöbb elemből álló Skate, azaz deszkapark épült a településen. Ezzel jó sportolási és kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak nemcsak a helyi fiatalok, hanem az idelátogató turisták számára is.

Vashegyi kápolna

A közismert nevén Vashegyi kápolna 1883-ban épült, egy korábbi, feltehetően barokk kápolna felhasználásával. Homlokzat előtti tornya, a nyolcszög három oldalával záruló szentélye van. Belső berendezése XIX. századi. Egész évben látogatható.