Papp Pincészet – Vinotéka

etterem-papp-pinceszetA Balaton felvidéki borvidéket nem egyedül a megkülönböztetésre érdemes, ellenőrzött eredetű borainak sajátosságai, hanem a bennük is megtestesülő természeti környezetének, történelmének, kulturális hagyományainak egyedisége együtt teszik különösen figyelemre méltóvá, Európa kellős közepén. Mint Eötvös Károly írja:

“A Balaton és Bakony ez a két fönséges természeti tünemény egymást öleli át, egymásra árasztja fényét és sugarát, hagyományait, költészetét.”

A Balaton felvidéki borvidék szőlőhegyei pedig értékes gyöngyfüzérként mindenhol ott sorakoznak, ahol e két csodálatos tájegység ölelkezik. Apáról-fiúra szálló õsi intelem:

“A hegyek büszke magasán hagyjátok meg a magyar szőlőt! Szűrjetek a magasban olyan bort, amilyen isteneknek, királyoknak, igaz embereknek való, ünnepet nyújtó italként!”

A Balaton felvidéki borvidék az ország egyik gyöngyszeme. A szőlő- és bortermelést a rómaiak honosították meg e területen. A PAPP-BOR BT. családi tradíciókra alakult. Törekszünk a borvidéken a szőlőtermelésből származó kiváló minőségű, magas fogyasztói értékű hordós és palackos borok készítése, előállítása. A borkészítés során a hagyományos és korszerű borászat értékeit kívánjuk ötvözni. Célunk, hogy a termékeink a minőségi borok palettáján kiváló minőséget képviseljenek. Boraink kis és nagykereskedelemben egyaránt megtalálhatóak. Pincészetünk részt vesz a helyi illetve az országosan megrendezett rendezvényeken.

Boraink

Fehér borok

Olaszrizling (Száraz)
Száraz fehér minőségi bor. Magyarországon a telepített fehér szőlőfajták közül messze a legnagyobb aránya az olaszrizlingnek van, amit különös neve ellenére hagyományos magyar fajtának tekinthetünk. Ez a magas telepítési arány kifejezi a magyar vincellérek generációjának értékítéletét és egyben azt is jelenti, hogy a mai magyar borszerető, borivó népesség ezen a boron nőtt fel. A rizling számunkra maga a bor, az etalon, minden jelző és jellemzés nélkül. Régi szerelmünk, akihez mérni tudjuk az új kalandok ízét, illatát, de aztán boldogan térünk vissza hozzá. Színe sárgászöld, elegáns illata rezedára, keserű mandulára emlékeztető. Fogyasztását minden ételhez, magányos elmélkedéshez vagy baráti beszélgetéshez 14 C-ra hűtve ajánlom Önnek.

Rajnai Rizling (Száraz)
Száraz fehér minőségi bor. Magyarországon a telepített fehér szőlőfajták közül messze a legnagyobb aránya a rizlingnek van, amit különös neve ellenére hagyományos magyar fajtának tekinthetünk. Ez a magas telepítési arány kifejezi a magyar vincellérek generációjának értékítéletét és egyben azt is jelenti, hogy a mai magyar borszerető, borivó  népesség ezen a boron nőtt fel. A rizling számunkra maga a bor, az etalon, minden jelző és  jellemzés nélkül. Régi szerelmünk, akihez mérni tudjuk az új kalandok ízét, illatát, de aztán  boldogan térünk vissza hozzá. Színe sárgászöld, elegáns illata rezedára, keserű mandulára emlékeztető. Erőteljes ízei, szép savai hosszan megmaradnak érzékünkben és emlékezetünkben. Fogyasztását minden ételhez, magányos elmélkedéshez vagy baráti beszélgetéshez 14 C-ra hűtve ajánlom Önnek.

Papp Ámor (Fél-Száraz)
A három bor az Olaszrizling a Szürkebarát és a Cserszegi fűszeres egyedi házasításából készült, rendkívül magas élvezeti értékű félszáraz fehérbor. A házasításnál törekedtünk arra, hogy a három alapbor legjobb tulajdonságait megőrizzük.Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 fok Celsius.

Szürkebarát (Félédes)
A fajta Franciaországból származik, ahol pinot griesként ismerik. Különösen jelentős a részarány a Balaton-felvidéken.
Apró, tömött fürtű fajta. Érett bogyói lilásvörösek, bora ezért olykor halvány aranysárga, sőt akár rozéra emlékeztető is lehet. A bor illata fűszeres, mézes, zamatos, speciálisan a fajtára jellemző. Amikor magas cukorfokkal érik be, természetes édes bort ad. Az ízben jellegzetes, a gyógyfüvekre emlékeztető ízkomponens.
Gasztronómiai ajánlat: borjú, lazac, szószos halak, gombás ételek (rántott gomba), zöld szószos tészták mellet kiválóan érvényesül, de az évjárat értékei ezen jóval túlmutató kísérletezésre invitálják az ínyenceket. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 12 fok Celsius.

Cserszegi Fűszeres (Félédes)
A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Dr. Bakonyi Károly (†2010 május 26.) keresztezte az Irsai  Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból.A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget, és hamar érik. Bora félédes fehérbor, fajtajelleges illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, extrákban gazdag. Ezt a fehérbort gyümölccsel körített könnyű ételekhez kínáljuk 9-10 Celsius fokon.

Irsai Olivér (Félédes)
Pozsonyi fehér és csabagyöngye keresztezése. Muskotályos illata, szelíd savai vannak. Korán érik, már augusztus közepétől szüretelhető. Csemegeszőlőként és borszőlőként egyaránt hasznosítják. Kellemes zamata, tiszta íze jól illeszkedik friss sajtokhoz, gyümölcssalátákhoz, de önállóan, vidám társaságok asztalán is megállja a helyét. Ajánljuk 9-10°C-ra hűtve fűszeres ételek előtt vagy szárnyas sültekhez, gyümölcsös desszertekhez.

Szürkebarát (Édes)
Október végi szüretelésű szürkebarát, mely magában hordozza a késői szüret jegyeit. Aranysárga szín, mazsolára emlékeztető íz, természetesen magas cukortartalom és szürkebarát fajtára jellemző ízvilág. Ajánlom elsősorban hölgyeknek ( de urak is előszeretettel fogyasztják ) desszertekhez. Borozgatáshoz az édessége miatt azok is szívesen fogyasztják, akik nem is igazán borkedvelők.

Vörös borok

Cabernet Savignon (Száraz)
Mély, sötét rubint színű, erdei gyümölcsre emlékeztető illatokban gazdag, telt, testes vörösbor. Íze kellemesen simogat, érett tanninokkal, hosszú utóízzel méltó kísérője vadakból, marha illetve sertéshúsból készült étekének. Gyümölcsös lekvárra emlékeztető jellegű. Fogyasztását 16-17 Celsius fokon ajánljuk.

Pinot Noir (Száraz)
A gyakorta egyszerűen a “borok királyának” titulált vörösbort adó szőlőfajta korábban Kékburgundi, illetve Kisburgundi néven volt ismert hazánkban. Mind több hazai borászat dicsekedhet kiváló Pinot Noir borokkal, s ezek a gazdag, elegáns és inpozáns vörösborok pillanatok alatt belopták magukat a fogyasztók szívébe. A fiatalon bogyós gyümölcsökre emlékeztető, illatos bor palackban is sokáig fejlődik, szelídül, érik. Színe közepes meggy, terrakotta széllel. Illata hozza a fajta jellegzetességeit a teafűtől a gombás, földes jegyeken át a szerecsendióig. Kóstolva testesebb és szikárabb, markáns tanninokkal és kávé, meg fekete csoki zamatokkal. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14-15 Celsius fokon.

Antónia Cuvée (Száraz)
Válogatott Cabernet Sauvignon és Merlot szőlőfajtákból készített, tölgyfa hordóban érlelt testes vörösbor. Nevét Papp Lajos borász unokája után kapta ez a Cuvée, szeretete kifejezésének jeléül. A Merlot illata málnára és piros rózsára emlékeztet, ízében túlérett kék szilva, málna, földieper fedezhető fel. Mivel lágy és bársonyos jó kiegészítője a markánsabb Cabernet Sauvignonnak. Szobahőmérsékleten barna húsú szárnyasokból(kacsa, liba) és sertéshúsból készített fogásokhoz, bélszín- és hátszín ételekhez, valamint kemény sajtokhoz ajánljuk kísérőként.

Kékfrankos (Fél-Száraz)
Telt ízű, testes, tanninokban gazdag, ugyanakkor kellemes gyümölcsös vörösbor. Illatában meggy és egy csöppnyi cseresznye. Kóstolva szintén a meggy jut vezető szerephez. Sültekhez és nehéz fűszeres ételek mellé is kínálható. Közepes test jellemzi, melyet jól kiegészít optimális sav és alkoholtartalma. Fogyasztását 16-18 °C-on ajánljuk.

Merlot (Félédes)
A Merlot az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő. Nemzetközi besorolás szerint a nagy kékszőlő fajták egyike. Elegáns bíbor színű, meleg mediterrános illatú, mely finom dohánnyal indul, majd a meggy gyümölcs illata jelenik meg. Ízben fűszeres,de a gyümölcsök a meghatározóak. Kitűnő kisérője a vadételeknek, vörös húsoknak és a kacsából készült ételeknek. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 14-16 Celsius fok.

Rosé borok

Kékfrankos Rosé (Száraz)
Egyik legértékesebb szőlőfajtánkból reduktív technológiával készült bor. A gondos és szakszerű erjesztésnek köszönhetően rendkívül üde és zamatos, élénk savakkal rendelkező ital. Illatában és ízében a piros bogyós gyümölcsök -málna, szeder, ribizli- dominálnak. A tavaszi, nyári délutánok, esték kedélyes beszélgető bora. Könnyű- ill. paprikás ételekhez, szárnyasokhoz és salátákhoz ajánljuk 12-14 C-os hőmérsékleten.

Mézes borok

Mézes Olaszrizling
Magában hordozza az Olaszrizling legfőbb tulajdonságait, melyek nagyon jó összhangban vannak a hozzáadott virágmézzel. Igazi borkülönlegesség. Természetes cukor hozzáadása nélkül készült, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ajánlom elsősorban HÖLGYEKNEK, (de Úrak is előszeretettel fogyasztják) desszertekhez, borozgatáshoz az édessége miatt azok is szívesen fogyasztják akik nem is igazán borkedvelők. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 Celsius fok.

Mézes Kékfrankos
Magában hordozza az Kékfrankos legfőbb tulajdonságait, melyek nagyon jó összhangban vannak a hozzáadott virágmézzel. Igazi borkülönlegesség. Természetes cukor hozzáadása nélkül készült, így a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ajánlom elsősorban HÖLGYEKNEK, (de Úrak is előszeretettel fogyasztják) desszertekhez, borozgatáshoz az édessége miatt azok is szívesen fogyasztják akik nem is igazán borkedvelők. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 13 Celsius fok.

Nyitva tartás

Hétfő – Péntek: 9:00 – 17:00
Szombat: 9:00 – 12:00

Elérhetőség

Cím: 8314 Vonyarcvashegy, Cseri u. 8.
Tel.:  +36 83/ 348-138
Mobil: +36 30/ 267-8809; +36 30/ 204-8048